vrijdag 5 mei 2017

Tante Lies krijgt nieuwe tandjes

Ze is er misschien nog wat jong voor, maar na iets minder dan drie jaar is Tante al aan het wisselen van haar tandjes toe.
De "melktandjes" van Tante Lies
Dat merkte ik bij mijn recente bezoek aan het Drielandenpunt. Dat komt misschien ook omdat ik voorheen niet gewend was aan een derailleurfiets, en mogelijk niet zo netjes schakel(de).

Dus thuis aangekomen heb ik De Orthodontisten in Dronten gebeld met het verzoek alles wat ik nodig had naar me op te sturen. De spulletjes waren er de volgende dag al, lekker snelle service!
Heeft het allemaal bijna 31000 km uitgehouden

Ik ontving dus drie nieuwe X9SL Gold  kettingen, één cassette 11-32, drie nieuwe voorbladen, een kettingrol en een paar veertjes voor mijn rechter gripshift, want daar was de indexveer van gebroken.
Bijna net zo duur als echt goud; hier ligt voor meer dan €100 aan ketting!

Alles was in een paar uurtjes geïnstalleerd, onder andere met dat handige stuk electra-veer wat ik al een paar jaar in mijn velomobieltas heb zitten, te gebruiken om de ketting door de kettingbuis te krijgen.

De Strada heeft nu een grootste achtertandwiel met 32 i.p.v. 28 tanden, dus kan ik nu hopelijk met iets minder moeite de Limburgse heuvels beklimmen.
Oud en nieuw naast elkaar.

De kettinglengte was even pielen, want hij mag niet te strak staan als ik voor en achter op het grootste tandwiel schakel, en niet te los als ik de beide kleinste tandwielen gebruik. Ook kwam ik er achter dat mijn achterderailleur niet op het kleinste achtertandwiel wilde schakelen, ik heb dus al een tijdje 3x8, en niet 3x9 versnellingen gehad. Ook dat was snel aangepast, dus nu is Tante voorlopig weer klaar voor de volgende tig kilometers.
En zo ziet het er nu in het vooronder uit.

Groet

Erwin en Tante Lies


12 opmerkingen:

 1. Heel mooi Erwin, dan kan Tante zich goed door nog een aantal sterretjes heen bijten met haar "verse" tandjes! ;-))

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Netjes voor een eerste ketting. Of doe jij wel netjes elke 1000 km aan kettingonderhoud?

   Verwijderen
  2. Ik doe er elke 1000 kilometer een drupje olie op. Meer niet.

   Verwijderen
 3. Erwin heeft net zijn derde ster behaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vannacht een kransje onder de Ventisit voor de tandenfee ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tante Lies heeft niet alleen nieuwe tanden maar ook een gouden ketting.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi een vers gebit, kan je weer jaren vooruit hier wel karretjes gehad die de 50.000 gepasseerd waren en nauwelijks kettingrek. Heb je meteen gekeken naar die "hobbel" in je achterwiel of had je dat al opgelost? Zoja wat was dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boedoel je dat op- en neergaan van de achterkant van de fiets tijdens het rijden? Dat is al eerder aangepast met een andere achterveer.

   Verwijderen