zaterdag 9 december 2017

Tante, kom even binnen!

Zoals ik in mijn vorige blogpost had geschreven was de veer van Tante's derailleur gebroken, en ik was al spinnend naar huis gekomen. 

De weersverwachting was niet zo best, dus moest de Strada, voor het eerst, toch maar het huis binnen. Dat ging alleen als ik de voorwielen eraf haalde, en de carrosserie schuin hield, en dan met hooguit een paar millimeter speling.

Staat best leuk, zo midden in de kamer, toch?
Daar heb ik een tijdje flink zitten klooien om de derailleur te vervangen. In zo'n donkere huiskamer zie je natuurlijk bijna niks in het achteronder van de fiets, maar een flinke led-bouwlamp bracht uitkomst. 
De oude en de nieuwe. De nieuwe is wel weer 100g zwaarder
Het uiteinde van de ketting, die ik had losgemaakt om hem door het kooitje van de nieuwe derailleur te halen, floepte de kettingbuis in, en ik kreeg hem niet meer te pakken. De trekveer moest er aan te pas komen om de ketting weer door de buis te halen. Toen ik daarna de boel gemonteerd had en controleerde bleek de ketting een halve slag gedraaid te zitten. Weer losmaken dus, en nu wel goed vastmaken. Daarbij kon ik meteen nog wat bagger uit de kettingbuis halen die er bij mijn laatste offroad-expeditie in was gekomen.

En daarna moest Tante het huis weer uit, wederom zonder voorwielen. Hoe kon ik dat nu eens doen zonder haar mooie laklaag te beschadigen? Je zou het breedste punt moeten afschermen met iets. 

Een blik in de linnenkast bracht uitkomst: daar lagen genoeg oude handdoeken om de flanken van de fiets op het breedste punt af te schermen.
Zou ik zo sneller gaan op de rechte einden?
Met een beetje gewurm kwam Tante weer door de voordeur. 
Op blokken, in afwachting van de voorwielen
Buiten werden de voorwielen weer gemonteerd, en nu was de klus wel zo'n beetje klaar.

Straks nog even een proefritje maken, om de derailleur-afstelling te controleren en eventueel bij te stellen.

En ik wil toch eens kijken of ik ergens een derailleurveer vandaan kan halen. Die prachtige lichte SRAM-X0 van €170 zomaar weggooien omdat de veer kapot is gaat me echt aan het hart. Iemand tips over de beste plek om zo'n veer te bemachtigen?

Groet,

Erwin en Tante Lies

7 opmerkingen:

 1. https://hollandbikeshop.com/sram/sram-race-onderdelen/sram-achter-derailleur-onderdelen/sram-rival-achterderailleur-montageset-zwart/ is het zoiets? Zit je wel weer met overschot van tandwieltjes... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat niet werken, want dat is de veer die het kooitje met de twee geleidewieltjes op spanning houdt. Het is dus geen trekveer.

   Verwijderen
 2. Erwin je zou eens kunnen kijken bij https://www.alcomex.nl/, dat zit op het industrieterrein in Opmeer.Dit bedrijf maakt zelf veren en heeft ook een grote diversiteit op vooraad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je wat aan het antwoord van Willem Jan op de post van Wim ?
  http://wimschermer.blogspot.nl/2016/10/schakelperikelen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OH, oh! Gewoon even het onderste geleidewieltje verwijderen dan had de ketting helemaal niet losgehaald hoeven worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Benader SRAM rechtstreeks. Hebben mij uitstekend geholpen aan een nieuwe dualdrive 3x7.Wordt niet meer geleverd maar hadden er nog een liggen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een, transport tip voor een volgende keer Maak een eenvoudig rollerplankje met 4 zwenkwieltjes van de Action Bekleed het met plaatje schuim Zet de Velo erop ,wielen eraf,dekentje erover en je rijdt hem zo naar binnen

  BeantwoordenVerwijderen