zaterdag 19 september 2015

Van een BEL, een RIS en een VIS.

Nadat ik onlangs Wilco's mooie ding-dong-bel had gehoord rees bij mij het verlangen ook zo'n vriendelijk klinkend gevaarte in het vooronder van Tante Lies te monteren. Ik had er nog wel eentje bij de Action vandaan, maar die klonk zo vals als de nacht, dus gisteren ben ik stand en land afgefietst op zoek naar een ding-dong-bel die níet vals klonk. In totaal heb ik wel een stuk of 30 bellen uitgeprobeerd in zo'n zes winkels tot ik er een vond die goed klonk. Prompt werd me bij de kassa gevraagd of ik die meneer was die proefritten op alle bellen had gemaakt, en of ik soms muziekleraar was.
Raden welke bel ik in Tante Lies heb gemonteerd..

Vanmorgen heb ik de bel gemonteerd en daarna een proefrit gemaakt (je moet altijd een goede reden hebben voor een proefrit, en deze klinkt heel mooi).

Daarbij zag ik in de verte langs de Ringvaart een groepje racefietsers die behoorlijk hard leken te gaan. De RIS sloeg meteen in alle hevigheid toe, en met wat moeite kon ik ze nog inhalen ook. Daarna kwamen we echter in een stuk met wegversmallingen en auto's, en bij het verkeerslicht moest ik stoppen voor rood.
De racefietsers echter scheurden keihard door rood, veroorzaakten bijna een botsing, en weg waren ze. Ik vroeg me af of er bij racefietsers zoiets als VIS bestaat, en of deze heren daar soms last van hadden. Dankzij alle in de weg rijdende auto's en op rood springende verkeerslichten heb ik ze niet meer terug gezien, dus ik kon het ze niet vragen.

Wij kwamen in ieder geval, zonder door rood te rijden, weer veilig thuis, mét een goedgekeurde bel aan boord.

Groet

Erwin en Tante Lies

6 opmerkingen:

 1. Is mij ook al meerder keren overkomen. Het lijkt inderdaad wel of ze het gewoon niet kunnen uitstaan dat je ze hebt ingehaald.

  Vooral mountainbikers zie ik echt bijna standaard door rood rijden. Ik denk dan altijd: Monteer nou gewoon slicks onder die bergfiets, dan ga je veel harder en hoef je niet telkens door rood te rijden. De meesten rijden toch altijd op het asfalt aan hun fiets te zien.

  Het kan trouwens ook anders. Laatst stopte een zojuist door mij ingehaalde racefietser naast mij voor het rode licht en hij bekeek de XS echt met zo'n geïnteresseerde en belangstellende blik. Het regende op dat moment keihard en zijn opmerking was dan ook wel een beetje voor de hand liggend: "Je wordt niet echt nat in zo'n ding zeker?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou nou Wim, waar is je roze bril? Dat is toch gewoon de sport, elkaar een beetje uitdagen. Als ik ze door rood zie rijden denk ik altijd: daar gaat er weer een met Strava op de hielen.

   Verwijderen
 2. Het leukste is bel-loze racefietsers in te halen en kort daarvoor een ding-dong bel te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een velomobiel niet kunt inhalen als deze rijdt, doe je dat als deze staat te wachten. Het gebeurd mij ook regelmatig op de ringvaartdijk. Ze rijden dan ook nog bijna achter op mijn Geelomobiel! Dat krijg je als je voorover gebukt naar het asfalt kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dadelijk vinden ze je bel zo mooi klinken dat ze juist niet opzij gaan en hem steeds weer willen horen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook zo'n bel op mijn stadsfiets (met grote rieten mand), en er is me, als ik mijn bel gebruik, al heel vaak gevraagd of ik ook broodjes bezorg of ijsjes verkoop...

   Verwijderen