donderdag 7 december 2017

Tante Lies laat een veer.

Gisteren reed ik op mijn werk de parkeerkelder uit, in laag verzet tegen de helling op, en toen ik op wilde schakelen gebeurde er....niets. De achterderailleur bleef op het grootste tandwiel staan. 

Zou het derailleurkabeltje gebroken zijn? Dan maar de ketting op het grootste voorblad, en kijken hoe het gaat. Matig dus, als een gek ronddraaiend met de benen kwam ik tot 27 km/h, maar zó snel rondtrappen hield ik maar een seconde of tien achter elkaar vol, en dan moest ik weer wachten tot de snelheid afnam tot zo'n 22 km/h, om dan weer opnieuw te beginnen.

Onderweg begon ik me wel te bedenken dat een kabelbreuk niet zo waarschijnlijk was, want dan zou de veer van de derailleur de ketting juist naar het kleinste tandwiel duwen, en dan zou het juist heel zwaar moeten trappen.

Dus toch maar even gestopt en het derailleur-afdekkapje van de Strada af geschroefd. Daar werd mijn vermoeden bevestigd: de titanium veer die het parallellogram van de derailleur naar buiten duwt was gebroken.

De boosdoener.
Zut alors, dat viel tegen, nu moest ik, terwijl het rap duister werd, nog 24 kilometers spinnend naar huis, en mijn gewone route over de weg kon ik niet nemen omdat ik daar veel te langzaam voor was.

Muziekje erbij, en al spinnend op huis aan dan maar, zorgvuldig overal het fietspad nemend.

Op een kilometer of drie voor ik thuis was vond ik wel dat Tante wat waggelend over drempels ging... Het zou toch niet?

Jawel hoor, ook nog een lekke band erbij. Merde!

Als een slak kwam ik nog net thuis, waar ik de derailleur er in een minuut of wat afgeschroefd had. Onderweg had ik Theo van Velomobiel.nl al gebeld om te vragen of de veer te vervangen is. Dat schijnt niet te kunnen, dus vroeg ik hem meteen een nieuwe derailleur op te sturen. Die is vandaag al bezorgd. Service!!

De komende dagen wordt het koud en nat, dus ga ik toch maar eens proberen Tante Lies door de voordeur het huis in te krijgen. Dat kan eigenlijk nét niet, maar als ik haar voorwielen er af haal lukt het hopelijk net wél. Dan kan ik droog en warm aan het inbouwen en afstellen van de nieuwe derailleur werken.

Zonde als je een hele mooie dure derailleur moet weggooien

Wordt vervolgd....

Groet

Erwin en Tante Lies


10 opmerkingen:

 1. oei oei oei tante lies toch! gelukkig niet vandaag.... in de regen "spinnen' issuhhh niet fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begin dit jaar heeft Allert wel de titanium veer van mijn derailleur vervangen. Toevallig lag er nog een tweedehands derailleur met dezelfde veer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enig idee of hij het parallellogram daarvoor uit elkaar heeft gehaald?

   Verwijderen
  2. Ik denk het, hij was er wel een tijdje meer bezig, priegel werkje.

   Verwijderen
 3. Ik heb vorige jaar ook mijn complete derailleur moeten weggooien omdat alleen de titanium veer was gebroken. Gelukkig komt dit niet vaak voor maar een mogelijkheid tot vervanging zou toch moeten kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad een beetje zonde, een goede derailleur weggooien omdat er een veertje kapot is.........Maar laten vervangen zal wel een langdurig werkje zijn, en dan zijn de arbeidskosten waarschijnlijk net zo hoog als de prijs van een nieuwe derailleur.........:-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmmmm vervangen doe ik binnen kwartier incl. schoonmaken en afstellen, heb er wel eens een overgezet....(oude derailleur naar nieuwe) was iets anders maar werkte weer perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 2 maanden geleden hetzelfde hier, gelukkig vlak bij huis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stoer om het dan ten minste zelf te willen doen Erwin!
  Maar als moderne man moet een inwendig onderzoek van Tante Lies ook tot de mogelijkheden behoren.
  Ja, ik prijs me maar gelukkig met de smalte van mijn DF ;-)

  BeantwoordenVerwijderen