maandag 18 september 2017

Van nieuwe lagers, en een Superstille Strada

Ik had de laatste tijd het gevoel dat Tante Lies meer lawaai ging maken, met name als ik accelereerde, en dat het vervangen van het kettingwiel onder de stoel maar kort voor vermindering van de symptomen zorgde.  Lang voordat het tandwiel versleten is begint het lager al te rommelen, en de lagertjes zijn niet vervangbaar. Eigenlijk vrat Tante kettingwielen zoals ik drop eet!

Het schijnt dat het zweet van sommige velomobielrijders zo agressief is dat met name de lagers van het kettingwiel daar flink onder leiden. En daarom heb ik dit kettingwiel van Ginkgo besteld, want daarvan zijn de lagers wél vervangbaar.
Het Ginkgo kettingwiel
Ik ontdekte wel dat de boutjes waarmee het kettingwiel in elkaar zit tegen de deelbare ashouder aanliepen, dus moesten er nog een paar afstandhoudertjes gefabriekt worden uit stukjes buis met een binnendiameter van 8 mm, maar daarna kon het kettingwiel prima zijn werk doen.

De achteras en de bijbehorende lagers heb ik ook meteen vervangen, want ook die waren bijna 35000 km oud, dus in Dronten een achteras en drie lagers besteld, en vervolgens de achterbrug uitgebouwd om de oude lagers eruit te tikken en de nieuwe erin te persen.
De nieuwe lagers zitten erin, en het klittenband is vervangen
Ook dat bleek niet voor niets, want één van de drie lagers bleek goed versleten te zijn, en ook op de as waren duidelijke slijtsporen zichtbaar.

Vanmorgen merkte ik hoe stil mijn Strada weer was! Wat een verschil; ik was helemaal vergeten hoe stil een goed lopende velomobiel kan zijn...

Groet

Erwin en Tante Lies


4 opmerkingen:

 1. Hoi Erwin,

  Ik had op de terugweg gisteren een kraakje ook vanuit het achterste deel van de fiets. Heb het eerder gehad, maar met het omdraaien van de achteras was dat weer een hele tijd weg. Nu dus weer terug. Goed om te lezen hoe jij dit aanpakt. Ook heb ik het idee dat de ketting meer lawaai begint te maken. En heb ik net als jij ook de 35.000 gepasseerd. Dus misschien begint het tijd te worden voor wat dingen te vernieuwen.

  Groetjes Roef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had de achteras al een keer omgedraaid, dus dat kon niet nog een keer.

   Verwijderen
 2. Hoi Erwin,

  Het scheelt inderdaad enorm veel in herrie "binnenshuis" als die lagers versleten zijn en dan vervangen worden. Ik ken het, bij mij zijn ze indertijd vervangen bij circa 30.000 km, er begon er toen eentje geluid als een donderbui te maken.........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat doet Petra bij jou, rechtsboven op de tweede foto?

  BeantwoordenVerwijderen