dinsdag 9 mei 2017

Een "Astrekker De Luxe"® voor Tante Lies

Tijdens het recente werk aan de tandjes van Tante Lies bedacht ik dat de astrekker die je nodig hebt om je cassette te vervangen misschien nog wel wat handiger kon, zonder daarbij veel gewicht toe te voegen. Op lange reizen moet de astrekker immers ook mee, want je hebt hem ook nodig als je bijvoorbeeld een spaak in het achterwiel moet vervangen.

Als je achteras niet zo makkelijk loskomt moet je best veel kracht zetten om het stuk aluminium buis vast te houden terwijl je de moer aan het uiteinde ronddraait om de as er uit te trekken. Dat stuk buis kun je dan met de hand vasthouden, maar vooral met een beetje vette jatten lukt dat maar matig. En een grote waterpomptang mee in de vm-tas, dat vind ik weer een beetje zwaar.

Daarom heeft Tante Lies' Astrekker De Luxe een draaibare handgreep, uit te klappen voor gebruik. Een aluminium strip, vastgezet met twee boutjes vormt de greep. De astrekker wordt er nauwelijks groter of zwaarder door.
Met uitgeklapt handvat
Het origineel
Met ingeklapt handvat is hij niet veel groter dan het origineel

Ook heb ik nog een klein taatslager tussen de buis en de moer geplaatst, zodat het uittrekken van de as nog soepeler gaat. Voor een paar Euro gekocht bij  De Lagerboer.


In gebruik.
Het draaien van de moer van de astrekker doe ik nog steeds met een 13 mm (ratel-)sleutel; die moet sowieso mee om de asmoeren- en bouten los en weer vast te kunnen maken.

Deze aanpassing aan de astrekker is vrij simpel te doen.

Groet

Erwin en Tante Lies

8 opmerkingen:

 1. Heb je wel patent aangevraagd voor je dit wereldkundig maakte? Lijkt me een nuttige verbetering van dit stuk gereedschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee. Ieder die er zin in heeft kan dit zo nadoen. Als ze bij elk gebruik maar een klein bedankje zeggen aan Tante Lies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt alvast Erwin, inderdaad een zeer nuttige verbetering van een onmisbaar stuk velomobiel gereedschap!
  Oh nee, dat hoef ik niet meer na te maken, bij de QV werkt dat niet zo.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik ook al bedacht Adri. Maar de eerste heeft zich al gemeld die zijn astrekker aan het aanpassen is.

   Verwijderen
 4. Hoi Erwin,

  Je laat mij elke keer weer versteld staan, wat gaat er toch elke keer weer in jouw hoofd rond? Een asstrekker de luxe, misschien in licentie leveren aan velomobielonderdelen.nl?

  Groeten, Wilco
  Die vandaag 12 kilometer door glooiend Belgisch landschap gefietst heeft op een vooroorlogse vouwfiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt luxe zou een electrische astrekker met ingebouwde handenwarmer zijn...

   Verwijderen
 5. Doe je een beetje voorzichtig als je de astrekker achter in tante Lies .....

  BeantwoordenVerwijderen