dinsdag 27 september 2016

Tante Lies rijdt naar Zuid-Limburg (en ook weer terug)

Het stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje: vrienden bezoeken in Zuid-Limburg, maar dan met de Strada. De Fietsersbond Routeplanner houdt helaas geen rekening met hoogtemeters, dus zou ik in het zuiden eerst 200 meter omhoog moeten klimmen om vervolgens weer 100 meter omlaag te gaan. Niet ideaal dus. Daarom heb ik voor het meest zuidelijke deel een Hoogtekaart van Nederland geraadpleegd en vervolgens een paar via-punten toegevoegd waardoor ik een route van zo'n 244 km kreeg met een relatief laag hoogteverloop.
Je kunt zo wel zien dat het handig is de rivier te volgen
De route naar Wittem
Niet al teveel onnodig stijgen
De route heb ik in mijn telefoon gezet en met Osmand+ heb ik genavigeerd.
Helaas blijkt "makkelijk doorfietsen" bij de Fietsersbond soms een wat optimistisch begrip.
Makkelijk doorfietsen?
Langs de oostkant van het Julianakanaal werd het fietspad alsmaar smaller tot het een onverhard paadje tussen de struiken en het gras werd. Op een gegeven moment hield zelfs dat op en moest je je dan maar van de dijk af storten.
Eh, moet ik dáár vanaf fietsen?
Dat is misschien leuk met een mountainbike, maar met een velomobiel werd met dat toch te gek. Uitstappen en voorzichtig laten zakken dan maar. Uiteraard kwam ik ook nog ergens een paar hekken tegen, dwars over de "makkelijk doorfietsen"-route, maar uiteindelijk kwam ik, na 250 km in 10½ uur, in Wittem aan.
Zie daar maar eens langs te komen...
Voor de terugroute op maandag had ik, voor het stuk langs het Julianakanaal, een route langs de westkant uitgezet met Brouter.de en daarbij opgegeven dat ik met een velomobiel was. Nou, hier waren de jaagpaden nog smaller, en ter vermaak stonden er ook grote ijzeren palen in de grond midden op het pad. Uiteindelijk heb ik maar weer de oostkant van het kanaal opgezocht, en vanaf Maasbracht ging het weer soepeltjes langs het Kanaal Wessem-Nederweert. Vervolgens ligt er tussen Veghel en Den Bosch langs de Zuid-Willemsvaart een stuk super-asfalt waar ik lekker op doorrijden kon.
Hier rijdt het lekker door zeg!
Ook "tanken" hoort erbij.


Bij Aalsmeer had ik nog "last" van een racefietser die Velomobiel-Inhaal-Syndroom-verschijnselen had, dus toen moest er toch nog even 40+ worden gereden (het werkte). De terugreis was een kilometertje langer, maar een ½ uurtje korter.

O, en in de Fietstelweek kwam ik met 504 km net niet in de top-3 van mijn gemeente, maar ik was vast een van de weinigen die zelfs een stukje ge-railbike'd heeft gedurende de week.
De snelste "fiets" van de hele week.Groet

Erwin en Tante Lies

6 opmerkingen:

 1. Als je de FB routeplanner gebruikt moet je de opties "Vermijd hindernissen voor brede / lange fietsen" aanvinken, en ook "vermijd onverhard". Maar misschien had je dat wel gedaan ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vermijd onverhard kun je inderdaad aanvinken, maar je kunt niet aangeven dat je geen hindernissen voor brede of lange fietsen wilt tegenkomen. Die laatste kun je wel zichtbaar maken op je kaart.

   Verwijderen
  2. Kies Meer opties > Mijn routetype samenstellen > vinkjes zetten voor "geen hindernissen voor brede of lange fietsen" Dat bedoelde ik ;-)

   Verwijderen
  3. Ah, die kende ik nog niet..
   Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 2. Ik ben ook al eens op dat pad uitgekomen langs het julianakanaal, ik ben toen uitgestapt heb mijn fiets gekeerd en ben teruggereden en bij de brug naar boven gereden toen. Knap dat jij nog naar beneden bent gegaan daar. Verder zou lekkerdoorfietsen de optie geen hindernissen voor lange en brede fietsen al standaard moeten hebben als je de tekst erbij leest. Maar goed, ik weet dat dat ook niet altijd klopt. Het blijft nog altijd mensen werk.

  BeantwoordenVerwijderen