maandag 24 november 2014

Tante Lies kan het dak op! (mét update)

Voor het geval Tante Lies een keer mee moet met de auto heb ik een dakdrager gemaakt waar ik Tante Lies in mijn eentje mee op het dak kan zetten. Dat laatste is voor mij essentieel, want dan kan ik me in mijn uppie redden. De constructie moest klein op te bergen zijn (in de schuur van de Strada en de Grasshopper, en ook in de auto) en te maken met eenvoudige gereedschappen (ijzerzaag, boormachine).


Even niet vergeten dat ik meer dan 2½ meter hoog ben!
Op de dakdragers zijn twee 6 cm brede aluminium U-profielen van 1½ meter vastgeklemd waar de voorwielen precies in passen. Voor de Strada zijn de profielen 80 cm uit elkaar gezet.
Proefpassen; de antenne moet wel van de auto af.
De voorwielen staan met spanbanden vast in de gootjes, ook om de dakdragers van de auto heen. Het achterwiel zit direct vast aan de achterste dakdrager van de auto.Vooraan in de goten zit een stop waardoor de fiets bij het oprijden niet naar voren er weer af kan rollen (géén Te Land, Ter Zee en In De Lucht taferelen!).

Om de Strada op het dak te krijgen heb ik twee oprij-goten gemaakt van hetzelfde U-profiel. Aan de oprijgoten en de profielen op het dak zit elk een half scharnier vast. Ik maak de twee helften van het scharnier aan elkaar vast met een  losse stalen pen.
Met één gootje op zijn plek
De oprijgoten zijn drie meter lang, maar bestaan elk uit twee stukken van anderhalve meter die aan elkaar bevestigd zijn (dat kan zonder gereedschap). Daardoor kunnen de goten makkelijk mee in de auto.

Om de Strada op de auto te krijgen zet ik de fiets, op de rem, achter de oprijgoten. Je kunt dan niet zomaar omhoog rijden omdat de hoek te steil is en de neus van de fiets vastloopt tegen de oprijgoot.
Als ik voor de VM ga staan, en met mijn handen de randen van de voetengaten vastpak en de voorkant van de fiets optil kan ik de wielen een stukje omhoog in de goten zetten, zo hoog dat de neus niet tegen de goten aanloopt. Daarna haal ik de fiets van de rem en til ik de achterkant van de fiets aan de tilbeugel omhoog, en ik duw de Strada zo omhoog het dak op.

Daar heb ik geen foto van, want toen had ik mijn handen vol....

Update 26.11:
De zes aluminium U-profielen van 40x60x40x4 mm (hoogte x breedte x hoogte x dikte) van 1½ meter heb ik gekocht bij Aluminiumshop in Naaldwijk. Ze kostten €16,87 per stuk, en ik had ze allemaal kunnen laten bezorgen voor €12,50. Dat heb ik niet gedaan, ik ben ze met de auto gaan ophalen, en dit vond ik gisteren op de mat:
Jammer van mijn zuurverdiende centen...
Wordt de dakdrager nóg duurder...

Groet

Erwin en Tante Lies

En zo gaat het verhaal verder.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Erwin,

  Mooie constructie! En inderdaad superhandig dat je het alleen kan, dat is altijd beter dan van anderen afhankelijk te moeten zijn. Zelf heb ik van hout een dergelijke oprijlaan gemaakt om BOB mee te kunnen nemen bovenop de camper. Dat werkt dan weer met een slede op de oprijlaan. Kan je bekijken op:
  http://a3manh.blogspot.no/2012_10_01_archive.html
  Dan ben ik met de camper circa 3,80 meter hoog, dus nog iets hoger dan jij met de auto!
  Even aanpassen misschien, 2 stukken van een halve meter aan elkaar geven in
  Noorwegen 1 stuk van één meter, geen 3 meter. Dat was vroeger in Nederland ook zo geloof ik? ☺☺☺ (iets te snel met typen geweest?)

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Adri,

  Je hebt gelijk. Tikfoutje...

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Erwin, erg mooi en super handig dat je dit zelf kan. Misschien binnekort ook maar eens naar de Toyota kijken of het daar ook kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kom maar bij me spieken hoe ik het gedaan heb; dan kun jij het nog mooier maken.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Erwin, geweldig stuk en gefeliciteerd want dit vergroot de mogelijkheden nogal. Graag wil ik weten waar het profiel vandaan hebt, hoe je de goten aan de dakdrager hebt vastgemaakt en hoe de twee stukken van anderhalve meter aan elkaar gemaakt worden (zonder gereedschap). Detailfoto's graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Belle,

  Zal ik doen, maar wordt pas in het weekeinde, want nu ben ik alleen bij donker thuis.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vast geen bon gehad voor die andere keer dat je geflitst was. Voortaan met tante lies de boodschappen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer alleen dat een Strada niet geschikt is om zes aluminium U-profielen van 1½ meter lang tegelijk mee te nemen...

   Verwijderen