donderdag 7 juni 2018

Kleffe plakhandjes van Tante Lies

Na bijna vier jaar fietsen begon het rubber van de twistgrips van Tante Lies steeds meer op een soort winegum te lijken, soort van licht vloeibaar en plakkerig. Het voelde een beetje alsof ik fietste met kleffe plakhandjes.
Dat ziet er toch vrij ranzig uit.
Nu merkte ik laatst dat het rubber van de Ergon GP-1 handgrepen die ik op mijn Brompton heb daar ook last van hebben, en iemand vertelde me dat dat onder andere komt door zonnebrandcrème. En dat gebruik ik ook wel als ik in de Strada zit.

Daarom de vrienden in Dronten gebeld of die nog nieuwe SRAM X-0 twistgrip-handvatten voor me hadden, en dankzij hun snelle service lagen ze de volgende dag al op me te wachten toen ik thuiskwam.

Nu had ik al eens de indexveer van de rechter gripshift gebroken, dus ik wist hoe de handgreep er af moest, maar toch was ik blij dat ik dit filmpje weer terugvond, want zo heel erg goed wist ik nu ook niet meer hoe de handgreep er ook weer op moest. 

Maar als je het eenmaal door hebt is het een kwestie van een paar minuutjes om de handgrepen te vervangen voor mooie nieuwe die aanvoelen als solide rubber in plaats van kauwgum.
Dat ziet er een stuk beter uit
In het setje zaten ook nieuwe index- en duwveren, dus die heb ik in mijn velomobieltas gedaan; als er weer een indexveer breekt tijdens een verre rit kan ik hem ter plekke vervangen.
Reserve-verem in de vm-tas

En nu op naar de vier jaar Strada-rijden!

Groet

Erwin en Tante Lies

6 opmerkingen:

 1. Erwin neem een oude binnenband, Knip deze op maat en gewoon over de plakrubber handvat doen. Werkt bij mij al jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gek, daar heb ik nooit last van gehad in de Strada, en ik schakel toch ook heel wat op een ritje.....Maar misschien had ik er nooit last mee omdat ik altijd handschoenen draag? Ook in de zomer heb ik altijd wielerhandschoentjes aan.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat De handschoenen het verschil maken. Misschien heb ik aggressief zweet (mijn kettingwiel-lagers gingen er ook altijd snel onderdoor totdat ik een Ginkgo kettingwiel monteerde)

   Verwijderen
 3. Hallo Erwin, het is het zweet wat het doet, de een heeft er last van de ander niet. Zelf ken ik het probleem niet, maar ik ken iemand waarbij het heel snel ging. Geen mens is hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aantasting van materiaal door zweet / olie van de menselijke huid zie je ook bij toetsenborden en muizen. Ene persoon heeft er wel last van, andere persoon niet.

  Maar dit is volgens mij wel een type materiaal wat zich leent om sowieso te weg te rotten onder invloed van tijd, temperatuur en UV.

  Misschien moest ik die grips in mijn Mango ook eens vervangen. Zien er ook echt niet uit en als ik er wat harder in knijp heb ik zwarte korrels aan de handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoeveel weegt die tas met reserve-delen ondertussen? :+

  BeantwoordenVerwijderen